• 07.12.22, 09:57

Supervisioon grupis – kellele ja miks?

Töönõustamise liik nimega supervisioon on tänaseks juba ka Eestis levinud paljudes valdkondades. Enamasti tehakse seda individuaalselt. Milleks ja kellele on aga mõeldud grupisupervisioon?
Supervisioon grupis – kellele ja miks?
  • Supervisioon grupis – kellele ja miks? Foto: Pixabay
Supervisiooni eesmärk on tagada töötajate hea töövorm ja oma tööst õppimine. See on nagu auto regulaarne hooldus: aeg-ajalt tuleb probleeme lahendada ja mõnikord midagi uut juurde arendada, aga enamasti piisab õlivahetusest ja logisevate osade kinnikeeramisest.
Psühhodraama ja grupipsühhoteraapia looja J. L. Moreno märkas juba üle saja aasta tagasi, et sarnase kogemusega inimesed võivad gruppides toimida üksteisele toetajate ja õpetajatena. Tänaseks on grupisupervisioonid väga levinud. Siiski võib kohata selle nime all ka sisuliselt individuaalset supervisiooni grupis.
Grupisupervisiooni eristavaks tunnuseks on see, et seal kasutatakse arengu toetajana teadlikult grupi potentsiaali ja sotsiomeetriat ehk inimeste omavahelisi kohtumisi ja jagamisi. Grupisupervisioon võib olla teema- või juhtumikeskne. Ühel juhul lepitakse kokku kõigile oluline teema, teisel juhul võetakse aluseks mõni tööl juhtunud olukord. Eristada saab ka meeskonnasupervisiooni, mille fookuseks ongi eraldi grupp ja selle omavaheline koostöö. Grupisupervisiooni eduka toimimise eelduseks on piisav turvalisus ehk konkreetsed kokkulepped, ühine arusaam eesmärgist ja üksteist aktsepteeriv suhtluskultuur.
Grupi parimaks rakendamiseks sobivad hästi tegevuslikud meetodid. Tegevuslikeks meetoditeks loetakse klassikaliselt kõikvõimalikke suhtlemist ja interaktsiooni soodustavaid tegevusi. Tegevuslik protsess koosneb sissejuhatusest ja soojendusest, konkreetse juhtumi või teema ühisest uurimisest, sh tegevuslikust lahenduste otsimisest ning refleksioonist ja analüüsist. Oluline osa on kogemuste jagamisel, mis on hinnangute ja kriitikavabad.
Sedasorti protsess on võrdlemisi kiire ja tõhus ka emotsionaalselt keeruliste teemade lahendamiseks ja sügavama õppimise ergutamiseks. Regulaarsete kohtumiste korral on isegi üks tund supervisiooni aega juba väga suure mõjuga. Tegevusliku grupisupervisiooni piirang on muidugi see, et ühekordsel sekkumisel on kasu võrdlemisi tagasihoidlik. Sarnaselt keha musklitega, mida esmakordne jõusaalikülastus kohe tugevaks ei tee, vajavad ka mõtlemismusklid natuke pikemat treenimist. Protsessi juhtimine eeldab ka hästi väljaõppinud ja kogenud superviisorit, kes valdab grupiprotsesse.
Grupisupervisioonides osalejad tunnevad peaaegu alati kergendust, kui neid on kuulatud ja mõistetud. Enamasti saab pilt selgemaks ja vahetevahel leitakse ka täiesti uusi lahendusi. Igal juhul paraneb töötajate enesetunnetus, arenevad suhted ja kasvab töömotivatsioon. Eriti hästi sobib grupisupervisioon kõigil inimestega töötavatel erialadel – siis toimib grupiprotsess ka tihti paralleelselt mudelina õppimisel ehk juhid, kes on hädas murelike töötajatega, saavad ühiselt leida viise, kuidas oma murega paremini toime tulla.
PANE TÄHELE!
Konverents Supervisioon 2023 "Sein on ees?" toimub juba 9. märtsil. Tutvu programmi ja esinejatega ning soeta endale soodushinnaga pääse SIIT!

Seotud lood

Uudised
  • 09.12.22, 10:00
7 põhjust, miks meie töösooritus langeb, ja kuidas seda tõsta
Oma tähelepanekuid langeva soorituse põhjuste kohta ja soovitusi selle päästmiseks jagab Supervisiooni konverentsi programmijuht, superviisor ning Eesti Supervisiooni ja Coachingu ühingu president Jaanika Rannula.
Uudised
  • 14.11.22, 10:40
Miks supervisioon?
Tunned, et vajad tööalast jõustamist ehk supervisiooni kas siis individuaalselt üks-ühele või koos meeskonnaga, et lahendada keerulisi tööprobleeme, edendada omavahelisi suhteid ja koostööd?
  • ST
Sisuturundus
  • 05.09.24, 11:54
Lisab hoogu! Kvaliteetne tööjalats mõjutab tulemusi arvatust palju rohkem
Töö- ja turvajalatseid tootva Soome ettevõtte Sievi Jalkine OY Baltikumi müügijuht Ülar Verev ütleb, et väga paljudes valdkondades on oluline pöörata igapäevatöö käigus tähelepanu töötajate turvalisusele ja ka sellele, milliste omadustega töö- või turvajalatseid kantakse.

Enimloetud

1
Uudised
  • 10.09.24, 08:30
Personalitöötajate palgaraport: palk kasvab, lõhe hüppab kõrgust
Meessoost personalijuht teenib 1318 eurot väiksemat palka kui samas ametis naine
2
Uudised
  • 18.09.24, 15:39
Lugejamäng: vasta viiele küsimusele ja testi oma teadmisi
3
  • ST
Sisuturundus
  • 17.09.24, 11:30
E-Selver alustas äriklientide kampaaniaga
4
Uudised
  • 25.09.24, 14:34
Tele2 kogemus | Tööjõu voolavuse langus 28lt 15%ni vähendanuks firma kulusid 1,5 miljonit
ABB kogemus: lahkunud töötaja asendamine maksab ligi 30% ametikoha aastapalgast.
5
Uudised
  • 23.09.24, 09:28
Personalijuhi tulevik: uus töötaja tuleb tööle võtta koos tema avataridega
Kuidas avatari ehk digiteisikut tööle vormistada?
6
  • ST
Sisuturundus
  • 23.09.24, 07:00
Tule meeskonnaga gastronoomiareisile Itaaliasse restoranis Bacio!

Viimased uudised

Uudised
  • 27.09.24, 16:24
Praktikameistrid: mida rohkem panustad, seda rohkem saad tagasi
Uudised
  • 27.09.24, 12:15
SUUR KÜSITLUS: kui avatud on Eesti inimesed tehisintellekti kasutamisel oma töös?
Uudised
  • 27.09.24, 11:57
Liikumist soosiv seminariruum muudab meeskonna loovamaks
Uudised
  • 27.09.24, 11:11
Väärtused | Personalijuht haarab ohjad
Sellest üksi ei piisa, et ettevõtte visioon ja väärtused ärkavad ellu turundusosakonnas ja juhtkonna kabinetis. Nii võivad nad jääda vaid “kenadeks sõnadeks seinal”.
Uudised
  • 26.09.24, 16:06
Personaliuudised tulid välja uue veebiga. Vaata, mis võimalusi nüüd kasutada saad!
Uudised
  • 26.09.24, 12:28
Analüüsi, kas sinu ettevõttes on olemas digivalmidus ja digivõimekus
Personalijuht, vaata töötajate digipädevuse hindamise mõõdikuid!

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Personaliuudised esilehele