• 20.05.19, 08:39
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Töötajakogemus kui kolmekäiguline õhtusöök?

Praeguses tööturu olukorras, kus tööandjad ei võistle enam pelgalt talentide pärast, vaid kõigi inimeste pärast, kes võiksid olla potentsiaalsed töötajad, on üha määravamaks saamas töötajatele loodav kogemus. Kusjuures seda mitte ainult töösuhte ajal, vaid juba kandideerimise hetkest alates ning lõpetades töösuhte lõppemise ja organisatsioonist lahkumisega.
ISS-i Uus-Meremaa personalijuht Helo Tamme
  • ISS-i Uus-Meremaa personalijuht Helo Tamme Foto: Photobox/Panthermedia
Töötaja töötsükkel on oma olemuselt väga sarnane kolmekäigulise õhtusöögiga restoranis, mis pakub eelrooga, pearooga ja magustoitu. Igal käigul on oma eesmärk ja iga käik on restorani positiivse külastuse kogemuse loomisel olulisel kohal.
Siinkohal on meie enda otsustada ja teha, millist kogemust me oma inimestele loome: kas tegutseme kiirtoidurestoranina, kes pakub kiire teenindusega näljakustutust, või pakume Michelini tärnidega pärjatud restoraniväärset kogemust.

Eelroog ehk värbamine ja valik

Eelroog on ühe ideaalse eine alustala. Suurepärane eelroog on esmase näljatunde kustutaja ja isutekitaja, tekitades samas aga elevust ning huvi järgmise toidukorra kohta. Just nagu eelroog on ka positiivse kandidaadikogemuse kandidaadis isutekitajaks, kui kandidaadina käiakse läbi värbamise ja valiku protsess ning ei suudeta ära oodata, millal ettevõttes juba tööle asuda.

Pearoog ehk töötajakogemus

Pearoog on tegelikult põhiline põhjus, miks restorani tuldi. Lisaks sellele, et ideaalse pearoa puhul on tasakaalus nii terviklikkus kui ka suurepärased maitsed, peaks see pakkuma ka suurepäraseid maitseelamusi, elevust ja naudingut. Nii nagu on suurepärane pearoog ühe restorani kvaliteedimärgiseks, on selleks ka töötajatele pakutav kogemus. Pearoog on töötaja väärtuspakkumine ehk miks peaks inimesed tahtma organisatsiooni jaoks töötada ja olema tööle pühendunud.

Magustoit ehk organisatsioonist lahkumine

See on maitsva kolmekäigulise õhtusöögi viimane roog. Öeldakse isegi, et magustoit näitab tegelikult restorani kvaliteeti, mistõttu tuleb erilist vaeva näha ka viimase roaga, et tagada selle kvaliteet. Viimast rooga süües võib inimene juba vaimselt koduteel olla, see aga ei tähenda, et magustoidu tohiks vähem tähelepanu pöörata, kuna nii sellest kui ka kahest eelnevast käigust sõltub ju tegelikult jootraha suurus. Sama kehtib ka ettevõttest lahkuva töötaja puhul – tema lahkumist ei tasu alahinnata, vaid mõistlik on ta teele saata hea sõna ja käepigistusega.
Kolmekäigulise õhtusöögi puhul on oluline jälgida nii kogu menüü terviklikkust kui ka seda, et pakutakse järjepidavalt ühtlast kvaliteeti kõigile klientidele. Sellest sõltub, kas lahkudes ollakse valmis naasma ja kas restorani soovitatakse ka sõbrale. Sama kehtib ka töösuhte puhul – kui töötajana ollakse saanud positiivset töökogemust, siis soovitatakse töökohta ka sõpradele ja tuttavatele. Kui lahkutakse positiivsete tunnetega, ollakse ka tulevikus valmis organisatsiooni tagasi tulema ja tööandjast hea sõnaga rääkima.
Mis on sinu arvamus – kas positiivse töötajakogemuse loomise võrdlus tipptasemel Michelini tärnidega pärjatud restoranikülastuse kogemusena on asjakohane?
ISS-i Uus-Meremaa personalijuht Helo Tamme
  • ISS-i Uus-Meremaa personalijuht Helo Tamme Foto: erakogu

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.09.24, 11:54
Lisab hoogu! Kvaliteetne tööjalats mõjutab tulemusi arvatust palju rohkem
Töö- ja turvajalatseid tootva Soome ettevõtte Sievi Jalkine OY Baltikumi müügijuht Ülar Verev ütleb, et väga paljudes valdkondades on oluline pöörata igapäevatöö käigus tähelepanu töötajate turvalisusele ja ka sellele, milliste omadustega töö- või turvajalatseid kantakse.

Enimloetud

1
Uudised
  • 10.09.24, 08:30
Personalitöötajate palgaraport: palk kasvab, lõhe hüppab kõrgust
Meessoost personalijuht teenib 1318 eurot väiksemat palka kui samas ametis naine
2
Uudised
  • 18.09.24, 15:39
Lugejamäng: vasta viiele küsimusele ja testi oma teadmisi
3
  • ST
Sisuturundus
  • 17.09.24, 11:30
E-Selver alustas äriklientide kampaaniaga
4
Uudised
  • 25.09.24, 14:34
Tele2 kogemus | Tööjõu voolavuse langus 28lt 15%ni vähendanuks firma kulusid 1,5 miljonit
ABB kogemus: lahkunud töötaja asendamine maksab ligi 30% ametikoha aastapalgast.
5
Uudised
  • 23.09.24, 09:28
Personalijuhi tulevik: uus töötaja tuleb tööle võtta koos tema avataridega
Kuidas avatari ehk digiteisikut tööle vormistada?
6
  • ST
Sisuturundus
  • 23.09.24, 07:00
Tule meeskonnaga gastronoomiareisile Itaaliasse restoranis Bacio!

Viimased uudised

Uudised
  • 27.09.24, 16:24
Praktikameistrid: mida rohkem panustad, seda rohkem saad tagasi
Uudised
  • 27.09.24, 12:15
SUUR KÜSITLUS: kui avatud on Eesti inimesed tehisintellekti kasutamisel oma töös?
Uudised
  • 27.09.24, 11:57
Liikumist soosiv seminariruum muudab meeskonna loovamaks
Uudised
  • 27.09.24, 11:11
Väärtused | Personalijuht haarab ohjad
Sellest üksi ei piisa, et ettevõtte visioon ja väärtused ärkavad ellu turundusosakonnas ja juhtkonna kabinetis. Nii võivad nad jääda vaid “kenadeks sõnadeks seinal”.
Uudised
  • 26.09.24, 16:06
Personaliuudised tulid välja uue veebiga. Vaata, mis võimalusi nüüd kasutada saad!
Uudised
  • 26.09.24, 12:28
Analüüsi, kas sinu ettevõttes on olemas digivalmidus ja digivõimekus
Personalijuht, vaata töötajate digipädevuse hindamise mõõdikuid!

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Personaliuudised esilehele