• 04.07.24, 09:00

Brändisaadikud kui äriedu salarelv

Statistika järgi on ettevõtete keskmine värbamiskulu 4000 eurot ja keskmine värbamisaeg 42 päeva. Kui rääkida töötaja asendamiskuludest, siis need näitajad on veelgi suuremad.
Instari tööandja brändingu projektijuht Birgit Ruunik
  • Instari tööandja brändingu projektijuht Birgit Ruunik
Arvutused näitavad, et töötaja asendamise keskmine kulu on tema kaheksa, minimaalselt kolme kuu palk. Seda arvesse võttes on igati loogiline, et võimaluse korral tahetakse neid kulusid kokku hoida. Kuidas seda siis teha?
On selge, et mida madalam on tööjõu voolavus ja mida lühem värbamisaeg, seda rohkem kulusid kokku hoida saab. See aga omakorda tähendab, et tegeleda tuleb tööandja brändinguga, sh tuleb enda jaoks tööle rakendada brändisaadikud. Ettevõtte või organisatsiooni oma töötajad võivad olla kas brändi ehitajad või selle hävitajad ja on ülioluline, et nii väline kui ka sisemine brändingutegevus oleksid strateegiliselt võrdselt olulised.

Kes see brändisaadik on?

Kui lühidalt kokku võtta, siis on see ettevõttes või organisatsioonis töötav inimene, kes on oma töökohal rahul ja õnnelik. Ta on tegutsemisvalmis, jagab ettevõttega samu väärtusi ja mis kõige olulisem: ta on valmis vabatahtlikult avalikkusega jagama oma töötajakogemust, töiseid tegemisi ja tööga seonduvat infot.
Jagamine võib toimuda sotsiaalmeedias, aga see ei pea alati nii olema. Sageli kiputakse arvama, et brändisaadikuna pean oma Facebooki-lehel iga nädal töökuulutusi jagama. See pole muidugi keelatud, aga pole samas ka brändisaadikute peamine mõte.
Väga hea brändisaadik võib olla ka inimene, kellel polegi ühtegi sotsiaalmeediakontot, vaid kes meeleldi tutvustab oma ettevõtet näiteks koolides, messidel või räägib tööelust lihtsalt oma perele, sõpradele ja tuttavatele. Hea sõna levitamiseks peab alati natuke vaeva nägema, mistõttu on kuldaväärt isegi see, kui sõbrad omavahel jagavad infot, kuidas keegi rõõmustab selle üle, et tööl sai mõni müügieesmärk täidetud, kuidas toimus mõni vahva tiimiüritus või kuidas täna teen tööd hoopis mõnusas kodukontoris. Sellist infot jagades oledki juba brändisaadik!

Mis kasu brändisaadik toob?

Kindel on see, et kasutegureid on väga palju. Kaks peamist asja, mida äriliselt mõõta, on madalam värbamiskulu ja lühem värbamisaeg, sest kui hea sõna levib ja tööandja kuvand avalikkuses on positiivne, siis on lihtsam uusi töötajaid leida. Parimal juhul ei pea uusi töötajaid ise eriti otsimagi, vaid nad tulevad end lausa ise pakkuma.
Brändisaadikud aitavad luua tugevat ja usaldusväärset brändikuvandit ja sidet klientidega ning nende abil tekib brändile nägu. Ükskõik kui ilus ja särav toode ka ei ole või kui suure käibenumbriga on ettevõte, tegeliku ja autentse väärtuse loovad sellele ikkagi brändisaadikud. Nemad on abiks brändilojaalsuse saavutamisel ning kuna inimesed usaldavad kõige rohkem infot, mis pärineb teistelt inimestelt, eelistatult sõpradelt ja tuttavatelt, siis on brändisaadikud ka selles osas väga vajalikud.
Brändisaadikute abiga saab säästa väga suuri summasid turunduskuludelt, sest seda levikut, mida suudab üks brändisaadik, on väga kulukas kinni maksta tellitud reklaamiga. Inimesed lihtsalt ei viitsi lugeda organisatsiooni või brändi postitusi, aga oma sõbra postitusi küll. Olgem ausad, turunduse efektiivsus sõltub ju sageli eelarve suurusest, mis tähendab, et piiratuma eelarvega ettevõtted ei pruugi nii suurte varjust silmagi jääda. Seepärast peavad ettevõtted leidma erinevaid lahendusi oma positiivse sõnumi edastamiseks ja brändisaadikud sobivad selleks lihtsalt suurepäraselt.

Kuidas brändisaadikute kasu mõõta?

Brändisaadikute kasu saab mõõta eri valdkondades. Kui keskenduda värbamisele, saab mõõta kandideerijate arvu, värbamiskulusid ja muidugi värbamisele kuluvat aega. Lisaks on võimalik monitoorida sotsiaalmeedia mõõdikuid (nt kaasatus, jälgijate arvu suurenemine, postitustele reageerimiste arv) või liiklust kodulehel/karjäärilehel.
Selliseid mõõdikuid võib jälgida kas või käsitsi Exceli-tabelisse tulemusi kirjutades, kuid kõige mugavam oleks tulemustel silma peal hoida eri platvormide abil (nt Everyone Social, Hootsuite Amplify või Sociabble). Näiteks on Bolt jaganud oma brändisaadikute suurepäraseid tulemusi, kus 40 saadikut suutsid nelja kuuga saada LinkedInis 5 miljonit impression’it, 50 000 reaktsiooni ja 3000 kommentaari.
Kui selline levik reklaamikuludeks arvutada, oleks selle tulemuse jaoks olnud vaja kulutada keskmiselt 30 000 eurot. Kindel see, et brändisaadikute kasutamine tasub ära!
PANE TÄHELE!
Brändisaadikud on teema, millest Birgit Ruunik tuleb kõnelema ka 10. septembril toimuval konverentsil Palga Päev 2024, kus arutleb, mis kasu tööandja brändisaadikutest saab.
Konverentsipäeva läbiv küsimus ongi, mis kasu ma sellest kõigest saan, ning lisaks Birgitile uurime muuhulgas, mis kasu toovad nt töökoormuse mõõtmine, läbipaistev palgasüsteem, paindlik tööleping, õiglane põhitasu, 48-tunnine puhkeaeg, väärtustel põhinev juhtimine jpm. Loomulikult ei puudu konverentsipäevast ka tavapärased majanduse ja tööturu ülevaated.
Pane tähele ka seda, et varajase märkaja piletid on saadaval veel vaid kuni 8. juulini!
Selleks, et saadikud püsiksid aktiivsed ka pärast saadikuprogrammi läbimist, tuleb neile luua mugav kohtumispaik, kus jagada oma postitusi, aga ka muresid ja rõõme. Sageli teevad ettevõtted selle jaoks oma saadikutele grupid või grupivestlused just neile sobivas keskkonnas (Messenger, Teams, Slack vms). Nii saavad saadikud olla üksteisega ühenduses, koordineerida oma saadikutegevusi ja jagada juba tehtud postitusi suurema leviku saamiseks.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.09.24, 11:54
Lisab hoogu! Kvaliteetne tööjalats mõjutab tulemusi arvatust palju rohkem
Töö- ja turvajalatseid tootva Soome ettevõtte Sievi Jalkine OY Baltikumi müügijuht Ülar Verev ütleb, et väga paljudes valdkondades on oluline pöörata igapäevatöö käigus tähelepanu töötajate turvalisusele ja ka sellele, milliste omadustega töö- või turvajalatseid kantakse.

Enimloetud

1
Uudised
  • 23.09.24, 09:28
Personalijuhi tulevik: uus töötaja tuleb tööle võtta koos tema avataridega
Kuidas avatari ehk digiteisikut tööle vormistada?
2
Uudised
  • 25.09.24, 14:34
Tele2 kogemus | Tööjõu voolavuse langus 28lt 15%ni vähendanuks firma kulusid 1,5 miljonit
ABB kogemus: lahkunud töötaja asendamine maksab ligi 30% ametikoha aastapalgast.
3
Uudised
  • 25.09.24, 09:00
Kohtuotsus | Advokaadid selgitavad tööandja vastutust töötaja läbipõlemisel
Töötaja tööstressist põhjustatud läbipõlemise pretsedent olemas.
4
Uudised
  • 18.09.24, 15:39
Lugejamäng: vasta viiele küsimusele ja testi oma teadmisi
5
Uudised
  • 26.09.24, 16:06
Personaliuudised tulid välja uue veebiga. Vaata, mis võimalusi nüüd kasutada saad!
6
Uudised
  • 10.09.24, 08:30
Personalitöötajate palgaraport: palk kasvab, lõhe hüppab kõrgust
Meessoost personalijuht teenib 1318 eurot väiksemat palka kui samas ametis naine

Viimased uudised

Uudised
  • 27.09.24, 16:24
Praktikameistrid: mida rohkem panustad, seda rohkem saad tagasi
Uudised
  • 27.09.24, 12:15
SUUR KÜSITLUS: kui avatud on Eesti inimesed tehisintellekti kasutamisel oma töös?
Uudised
  • 27.09.24, 11:57
Liikumist soosiv seminariruum muudab meeskonna loovamaks
Uudised
  • 27.09.24, 11:11
Väärtused | Personalijuht haarab ohjad
Sellest üksi ei piisa, et ettevõtte visioon ja väärtused ärkavad ellu turundusosakonnas ja juhtkonna kabinetis. Nii võivad nad jääda vaid “kenadeks sõnadeks seinal”.
Uudised
  • 26.09.24, 16:06
Personaliuudised tulid välja uue veebiga. Vaata, mis võimalusi nüüd kasutada saad!
Uudised
  • 26.09.24, 12:28
Analüüsi, kas sinu ettevõttes on olemas digivalmidus ja digivõimekus
Personalijuht, vaata töötajate digipädevuse hindamise mõõdikuid!

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Personaliuudised esilehele