• 03.09.24, 10:45

5 tunnust, et sina võid olla oma edu suurim takistus

Edu on paljudele ihaldatud eesmärk, kuid üllataval kombel võib just hirm edu ees saada samuti tõsiseks takistuseks. Edukartus on keeruline alateadlik nähtus, kus inimene soovib küll edu saavutada, kuid kardab selle võimalikke tagajärgi.
Mindset Fitnessi asutaja ja koolitaja Kerdu Lenear
  • Mindset Fitnessi asutaja ja koolitaja Kerdu Lenear
See hirm võib viia enesetakistuseni, et vältida edu saavutamist. Teadusuuringud näitavad, et edukartus ja enesetakistus on olulised tegurid, mis võivad pidurdada professionaalset edu ja isiklikku arengut.

Mis on edukartus ja kuidas see avaldub?

Edukartus võib tunduda esmapilgul kummaline – miks peaks keegi kartma midagi nii positiivset nagu edu? Tõde on aga selles, et edu toob kaasa suuremaid ootusi, vastutust ja isegi kadedust teiste poolt. Teadlaste avastused näitavad, et edukartus on keeruline hirm tundmatuse ees seisvate väljakutsete ja suurema survega. See hirm võib takistada täieliku potentsiaali saavutamist, kuna kartus eduga kaasnevate muutuste ees hoiab tagasi. Edukartus mõjutab oluliselt nii mõtteid, tundeid kui ka töörahulolu, vähendades lõppkokkuvõttes töö tulemuslikkust. Sageli kaasneb sellega mure, et teised võivad saavutusi alavääristada, mis viib tagasihoidlike eesmärkide seadmise ja suhete pärast muretsemiseni. Kuigi esmased uuringud viitasid edukartuse sagedasemale kogemusele naiste seas, siis hiljem leiti, et ka mehed võivad selle hirmu all kannatada, eriti kui nende varasemad ebaõnnestumised on vähendanud enesekindlust.

Mis on enesetakistus ja kuidas see edukartusega seotud on?

Edukartus võib viia enesetakistuseni, kus edu välditakse turvatunde säilitamiseks või tähelepanu keskpunkti mitte sattumiseks. Kui inimene kardab edu, võib ta alateadlikult hakata enda teele takistusi looma, et vältida eduga kaasnevaid riske ja vastutust. Teadlased avastasid enesetakistuse 1978. aastal ja määratlesid selle kui alateadliku kaitsemehhanismi, mille abil püütakse vältida läbikukkumist, kas siis pingutades vähem või kasutades vabandusi. Enesetakistus tekib sageli siis, kui tuntakse ebakindlust oma võimete suhtes või kardetakse, et edu saavutamine võib tuua kaasa soovimatuid tagajärgi.

5 tunnust, mis viitavad edukartusele

Edukartus võib peituda sügaval alateadvuses, kuid need tunnused viitavad sellele, et sinul võib esineda hirm edu ees:
  1. Väldid suuremaid väljakutseid või riske Teadlased on leidnud, et inimesed, kes kardavad edu, kipuvad vältima keerukamaid projekte ja eelistavad lihtsamaid ülesandeid, et vältida suuremaid vastutusi.
  2. Viivitad oluliste otsuste tegemisega Otsuste edasilükkamine on üks edukartuse selgemaid tunnuseid. Kui sa viivitad otsuste tegemisega, mis võiksid viia suuremate saavutusteni, võib see olla viis vältida eduga kaasnevat suuremat vastutust või tähelepanu.
  3. Alahindad oma saavutusi ja võimeid Edukartuse all kannatavad inimesed kipuvad oma saavutusi vähendama või ei usu, et nad on oma edu väärilised. See enesekriitika võib takistada suuremate eesmärkide poole püüdlemist.
  4. Muretsed, mida teised sinu edust arvavad Mure teiste arvamuste pärast võib olla tugev takistus. Edukartjad pelgavad, et nende edu võib negatiivselt mõjutada suhteid teistega või tuua kaasa kriitikat, mistõttu nad hoiduvad suurematest saavutustest.
  5. Sead endale madalamaid eesmärke Kui sa pidevalt sead endale eesmärke, mis jäävad allapoole sinu tegelikku võimekust, võib see olla märk edukartusest. Madalamate eesmärkide seadmine võib anda turvatunde, et sa ei pea silmitsi seisma eduga kaasnevate suuremate vastutuste ja ootustega.
Tulemas on koolitus “5 sammu enesetakistusest professionaalse eduni”, kus saad praktilised tööriistad hirmude, enesetakistuse, prokrastineerimise, petturi fenomeni ja eneses kahtlemise ületamiseks, mis pärsivad edu nii professionaalses karjääris kui kogu organisatsioonis. Rohkem koolitusest 5 sammu enesetakistusest professionaalse eduni >

Miks on oluline edukartusest teadlik olla?

Magistritöös enesetakistust sügavuti uurides sain teada, kui ohtlik on edukartus, kuna see toimib sageli märkamatult ja on nii sügavalt juurdunud meie mõttemustritesse, et selle olemasolu ning mõju jäävad sageli teadvustamata. Kui tahta professionaalses elus edasi liikuda ja saavutada oma täit potentsiaali, siis on oluline see hirm ära tunda ja sellele vastu astuda.
Samuti jõudsin järeldusele, et nende alateadlike takistuste ületamine algab teadvustamisest. Freudi jäämäe mudel näitab, et hirmu juured ulatuvad sügavale alateadvusesse, mis mõjutab meid 98% ulatuses. Eneseanalüüs aitab tuvastada, millised hirmud või kahtlused meid tagasi hoiavad, ning võimaldab teha teadlikke otsuseid nende ületamiseks. Kui suuta aru saada, et need hirmud on alusetud või liialdatud, avanevad uksed tõelise edu saavutamiseks.
Edu ei pea kartma – see on võimalus kasvada, õppida ja saavutada midagi erakordset. Töötades teadlikult enesetakistuse ületamise nimel, loome uusi võimalusi ja avardame oma professionaalset potentsiaali.
Liitu koolitusega 5 sammu enesetakistusest professionaalse eduni >

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 05.09.24, 11:54
Lisab hoogu! Kvaliteetne tööjalats mõjutab tulemusi arvatust palju rohkem
Töö- ja turvajalatseid tootva Soome ettevõtte Sievi Jalkine OY Baltikumi müügijuht Ülar Verev ütleb, et väga paljudes valdkondades on oluline pöörata igapäevatöö käigus tähelepanu töötajate turvalisusele ja ka sellele, milliste omadustega töö- või turvajalatseid kantakse.

Enimloetud

1
Uudised
  • 23.09.24, 09:28
Personalijuhi tulevik: uus töötaja tuleb tööle võtta koos tema avataridega
Kuidas avatari ehk digiteisikut tööle vormistada?
2
Uudised
  • 25.09.24, 14:34
Tele2 kogemus | Tööjõu voolavuse langus 28lt 15%ni vähendanuks firma kulusid 1,5 miljonit
ABB kogemus: lahkunud töötaja asendamine maksab ligi 30% ametikoha aastapalgast.
3
Uudised
  • 25.09.24, 09:00
Kohtuotsus | Advokaadid selgitavad tööandja vastutust töötaja läbipõlemisel
Töötaja tööstressist põhjustatud läbipõlemise pretsedent olemas.
4
Uudised
  • 18.09.24, 15:39
Lugejamäng: vasta viiele küsimusele ja testi oma teadmisi
5
Uudised
  • 26.09.24, 16:06
Personaliuudised tulid välja uue veebiga. Vaata, mis võimalusi nüüd kasutada saad!
6
Uudised
  • 10.09.24, 08:30
Personalitöötajate palgaraport: palk kasvab, lõhe hüppab kõrgust
Meessoost personalijuht teenib 1318 eurot väiksemat palka kui samas ametis naine

Viimased uudised

Uudised
  • 27.09.24, 16:24
Praktikameistrid: mida rohkem panustad, seda rohkem saad tagasi
Uudised
  • 27.09.24, 12:15
SUUR KÜSITLUS: kui avatud on Eesti inimesed tehisintellekti kasutamisel oma töös?
Uudised
  • 27.09.24, 11:57
Liikumist soosiv seminariruum muudab meeskonna loovamaks
Uudised
  • 27.09.24, 11:11
Väärtused | Personalijuht haarab ohjad
Sellest üksi ei piisa, et ettevõtte visioon ja väärtused ärkavad ellu turundusosakonnas ja juhtkonna kabinetis. Nii võivad nad jääda vaid “kenadeks sõnadeks seinal”.
Uudised
  • 26.09.24, 16:06
Personaliuudised tulid välja uue veebiga. Vaata, mis võimalusi nüüd kasutada saad!
Uudised
  • 26.09.24, 12:28
Analüüsi, kas sinu ettevõttes on olemas digivalmidus ja digivõimekus
Personalijuht, vaata töötajate digipädevuse hindamise mõõdikuid!

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Personaliuudised esilehele